دو مهارت اساسی برای موفقیت در زمینه ثروت آفرینی

زمینه ثروت آفرینی

دو مهارت اساسی برای موفقیت در زمینه ثروت آفرینی

شما باید بتوانید توانایی شخصی ثروت آفرینی خود را افزایش دهید. اگر در شغلی مشغول به فعالیت هستیم و پس اندازی در حدود پنج میلیون تومان داریم، این مبلغ را صرف متخصص شدن خود در حوزه ی کاری خود بکنیم. چون این مبلغ پول در آموزش کلی کار می تواند بکند و از همه مهمتر در آن دوره ها کلی آدم جدید پیدا می کنید و نه تنها نگرش جدیدی در شما ایجاد می شود بلکه با آدمهای تازه ای آشنا می شوید که به شما ایده های مختلفی را می دهند و با شما گروه تشکیل می دهند و به شما خدمات می دهند و مضاف بر اینکه شما با اساتیدی آشنا می شوید که گاهی با یک اشاره کوچکشان ممکن است کله مسیر زندگیتان را تغییر دهید.

ما اگر خیلی با بخل به آنچه که دیگران بدست می آورند تمرکز کنیم از آنچه که خودمان میتوانیم بدست آوریم غافل میشویم. یکی از توصیه های مهم به افرادی که دنبال ثروت آفرینی هستند این است که با حضور در نمایشگاه های مختلف، ایده های جدید رو ببینید چون ممکن است بعضی موقع ها نمایندگی یکی از آنها را دریافت نمایید و یا ایده ای از آنها در کارتان بگیرید. نمایشگاهها مرکز تولید ایده های جدید است.

آموزش کلا در تمام دنیا مبلغ دارد چون در هر حال تولید و ایجادش کار و زمان میبرد. آموزش همواره ما را به توان می رساند مثلا اگر پایه ما عدد 2 است آموزش به ما توان 2 می دهد و ما می شویم 4. اگر پایه ی ما 8 است میشویم 64 . اگر پایه ی ما 25 است میشویم 625 و ……
بنابراین هر چه با آموزش توان خود را بالا ببریم در مراحل بعد خیلی غول آسا می شویم.

زندگی افراد موفق و ثروت آفرین را که مطالعه می کنیم به این نتیجه میرسیم که آنها از علائق و تخصص های خود کسب درامد می کنند و مدام از درآمد ایجاد شده به رشد و توسعه ی علائق و تخصص خود هزینه و سرمایه گذاری می کنند.
بنابراین با مبالغ پس انداز خود در حدود 2 تا 5 میلیون تومان پول روی رشد و توسعه توانمندیهای خودتان هزینه کنید.

 

دو مهارت اساسی برای موفقیت در زمینه ثروت آفرینی

 

1-توانایی های فنی مانند آموزش کار با برنامه های موبایل یا کار با نرم افزارهای مختلف یا مهارت های بازاریابی و فروش مخصوصا برای کار آفرینان.
2-تواناییهای تفکری مانند مهارت های خودشناسی و تصمیم گیری در ثروت آفرینی . ما در کسب و کار باید بیاموزیم اول خودمان رو بشناسیم و بعد آدم های دیگه رو بشناسیم، باید یاد بگیریم با آدم های منطقی چجوری رفتار کنیم و با آدم های عاطفی چطور و یا با آدم های شهودی چطور.

چون اگر ما مثلا آدم عاطفی باشیم ممکن است با برخورد یک آدم منطقی بهم بریزیم ولی اگر بدانیم این یک تفاوت شخصیتی است و طرف مقابل قصد جسارت به ما و تحویل نگرفتن ما را ندارد ولی سوال هایش را منطقی می پرسد و در نتیجه ما هم به هم نمیریزیم و منطقی جواب سوالهایش را می دهیم. و اینگونه منجر به ساخت یک رابطه عالی و پایدار میشویم. دانش تا جاهایی فضیلت است ولی از جاهایی به بعد باید ارزش افزوده تولید کند تا فضیلت شود و اگر دانش مان نتواند مصرف شود صاحب ارزش نیست.

بنابراین مبالغ پس انداز اگر صرف آموزش فنی و تفکری ما شود آرام آرام آن آموزش ما را از یک آدم 500 تومنی به یک آدم 700 تومنی تبدیل می کند. چون در این حالت ما ارزش افزوده بیشتری می توانیم تولید کنم و با تکرار این روند از یک آدم 700 تومانی به یک آدم یک میلیون تومانی تبدیل میشویم.

و اگر از 500 تومان پول می توانستیم 100 تومان پس انداز کنیم در این حالت از 700 تومان کسب شده میتوانیم 300 تومان پس انداز کنیم و به همین ترتیب از 1میلیون تومان مان میتوانیم 400 تومان و از 2 میلیون تومانمان میتوانیم 600 تومان پس انداز کنیم.
بنابراین ما باید تا میتوانیم ارزش های درآمدی خود را افزایش و ارزش های هزینه ای خود رو کاهش دهیم و رو آموزش هایی متمرکز شوید که بتواند بهروری شخصی شما را توسعه و افزایش دهد. و برای سرمایه گذاری روی آموزشهای خودمان ابتدا باید استعداد های خود را بشناسیم مانند حوزه هایmbti و …

هر کسی در زندگیش یک نوع فروشنده است مثلا ما معلمی هستیم که در حال فروش آگاهی هایمان هستیم. بنابراین باید بگونه ایی بفروشیم تا مشتریانمان از آموزش های ما لذت ببرند و درنتیجه باید لذت انها را بشناسیم و چگونگی و نحوه ایجاد ارتباط، ارزش های روانی آنها، شیوه های تاثیر گذاری روی آنها، شیوه خدمت دادن و… را بشناسیم.

کسانی که میگویند ما پنج میلیون پول داریم چکار کنیم،مسئله اول این است که کارشان کار نیست چون اگه کارشان کار بود که اصلا چنین سوالی را مطرح نمیکردند و مسیر اون پنج میلیون رو هم پیدا میکردند یا کارشان مثلا کارمندی است که در آن هیچ کاری نمیتوانند بکنند.

بدون نظر

ارسال نظر